Dec 13, 2009

FB2mobile



ATTENTION TO ALL HOTLINK/MAXIS USERS WHO CAN'T GET ENOUGH OF FACEBOOK

Anda gemar ber'FaceBook'? Addict dengan FB? Sehari tak login rasa sengal-sengal badan? Anda pengguna Hotlink/Maxis rasa geram coz hanya pengguna Celcom, BlackBerry & iPhone yang boley update status FB mereka via SMS? Well, berita baik untuk anda semua pengguna Hotlink/Maxis kerana Maxis kini memperkenalkan fb2mobile, medium dimana anda juga boley update status & upload mobile photos to your FB via SMS.(pergh,gila skema ayat.. :p)

Well, aku akui aku penagih tegar FB. Sehari tak online memang ketaq lulut. Mungkin sebab aku cuak tanaman Barn Buddy aku akan dicurik oleh mereka yang bengang aku curik tanaman mereka.. :p
Dan aku juga akui aku bengang tengok kawan-kawan aku yg update FB status via Celcom SMS..miahaha :D

Tapi sekarang tidak lagi. Aku boley kembang hidung sebab aku pun boley update status FB aku via Maxis fb2mobile. Terima kasih Maxis/Hotlink, aku akan terus & tetap setia denganmu..muuaahhh~

Cara-caranya senang je. Sila ikuti langkah-langkah berikut:
1. Amek henset korang, taip ON FB dan hantar ke 23323 (2face)
2. Pastu nanti korang akan dapat SMS cenggini;
" Please click on link to login FB & install fb2mobile. http://apps.facebook.com/fb-mobile/as/dvso23/dfs2vd3...."
So apa yang perlu korang buat ialah surf the web address/link via henset korang (GPRS/WAP charges apply). Pastu nanti korang kene login FB korang to complete the installation of fb2mobile. Actually takde install any application pun, so don't worry about data/memory card. Aku rasa dia just nak make sure nombor phone tu tally dengan FB account korang kot..
3. Nanti korang akan dapat SMS yg ada activation code (6 digit serial number)
4. Then sila on PC/laptop korang, login FB korang and go to http://apps.facebook.com/fb-mobile untuk masukkan activation code number.
5. If semuanya betol maka korang berjaya dan screen shoot begini akan kuar di PC/lappy korang..


6. OK, sedikit tips. Dah success je, sila terus ke Alert Settings untuk adjust alert setting mengikut kehendak korang. If not korang akan rasa terganggu bila terima incoming SMS untuk pekara-pekara yang tidak perlu. Alert SMS meaning SMS yang dihantar oleh service provider untuk beritahu korang siapa kawan korang yang update status, siapa kawan korang yang "like" atau comment kat status korang. Korang boley set nak terima berapa banyak SMS alert dalam sehari & masa untuk terima SMS alert tu. Kalau korang lihat gambar dibawah ni korang akan notice aku tak tanda "right/check" kat Friend Status Update. Bukan aku tak nak tau status update kawan-kawan aku tapi masalahnya sebagai pemain gamers tegar di FB, aku punyai banyak kawan-kawan yang actually bukan real life friends aku, meaning aku purposely add mereka untuk meramaikan jiran-jiran kebun aku and most of them minah salleh. Atau korang boley buat friend list (hanya terima update daripada friend list korang). Aku suggest, pilihlah mereka yang benar-benar update status mereka & aktif di FB. Aku sakit mata tau baca mereka yang tulis panjang berjela kat status FB mereka..huhu :p



Selesai sudah~ ^_^

Then if korang nak update status vis SMS, just taip je apa korang nak update/tulis dan hantar ke 23323. If ada kawan korang yang komen, nanti service provice akan hantar alert SMS. If nak reply just taip je and if nak Like, sila taip "like" and send (do not change the reply number).

p/s: Free Subscription tu only apply on alert SMS, meaning incomning SMS adalah free sehingga 28th February 2010, after that they will start charging according to telco rates (kot?). Every updates is 15/SMS and 25/MMS (picture)

If tak paham atau ada sebarang pertanyaan, sila la tanya. Aku tolong mana yang boley.. ^_^

6 comments:

Shima Ibrahim said...

kelassss promo ko dik.. :P akak dh buat dh! yeay! lps ni tgh berfoya2 pon kite bole update status FB. beshh!

mysarah said...

ape maksud 2face tu?

syada said...

sis shima: haruss la kak..kot nanti nuffnag nak offer buat advertorial ads ker..kaya la mek..wakakaka :p

Mohd Fitry said...

..hai..
..nak tanyer sket ni..
..kan "friend status update" kite da set..
..dia "update status" kite dpt alert tp nape bile dia reply comment kat status dia kite x dpt alert..

Anonymous said...

nak tanyo skit...
den dah hantar sms fb ke nombor XXXXX and then dia akan reply code untuk masukkan kat fb kan..

if sy x masukkan code tue...kena charge jugak ke RM2 per month?

tq

syada said...

Fitry: erm, itu maybe dari segi teknikal so sy tak dapat bantu la, u have to ask Hotlink. I'm just helping on the installation part. Sorry about that.

Anon 11:11am: Rasa nya code tu perlu untuk installation. Service in mmg akan caj anda RM2/month.