Jun 1, 2009

A Whole New World

Selamat sudah hari pertama aku ber"praktikal". Perasaan aku? Mula-mula memang cuak jugak la, tapi selepas sesi orientation & dapat pula supervisor a.k.a bos yang macam sporting & sangat laid back, environment yang selesa & harmony, dan tak lupa juga mereka-mereka yang ramah tamah, aku senang hati. Tiada lain dalam doa aku selama ini agar mendapat suasana praktikal yang sebegitu. Terima kasih.. :)

Tapi seperti yang ku jangka terjadi, menjadi kenyataan. Ini la bahana title "anak staff". Adoyai! Rasanya ayah aku tidaklah glamour mana, pangkat pun ciput je tapi masa sesi ta'aruf tadi, asyik la bos aku cakap,"Ha, ni anak staf kita". Adoyai, berat responsibilities aku selama 5 bulan kat sini. Telan jelah labu.. :p

Sebelum lunch hour, aku sudah mula merasa bosan tahap cipan. Tiada meja & PC aku boleh terima lagi, al-maklumlah student praktikal. Tapi tiada kerja untuk aku lakukan, itu yang buat aku tak senang duduk. Mengantok aku di buatnya. Dah la malam semalam aku tak tido. Eh, bukan sebab leka bermain Pet Society di FB, tapi memang tak boleh tido. Mata pejam tapi otak ligat berfikir pelbagai pekara. Cuak mungkin. Sedar-sedar je alarm sudah berbunyi. Sudahnya, bersilat cekak mata aku di ofis pagi tadi..huhu

Selepas lunch, tak mahu pisang berbuah 2x, terpaksa aku "merayu" agar diberikan kerja. Lalu aku di suruh merekod surat masuk & keluar. Kerja am kerani, tak apalah janji kerja. Kemudian aku di bawa ke bilik fail untuk belajar sistem failing. First time masuk bilik fail, aku sangat teruja walaupun hanya fail manilakat tuh. Pastu aku di ajar tentang sistem kenaikan & pergerakan gaji pekerja. Akibat terlampau teruja, aku tersilap key-in maklumat. Patut gaji 1000 lebih, aku ter"key-in" 11,000..muahahaha. Nasib ada pegawai yang semak semula kerja aku sebelum pengesahan. Aku dah cuak, risau telah menyusahkan & memberi tanggapan yang negatif, tapi dorang rileks je. Bila aku cakap nak betolkan kesalahan tuh, dorang tak kasi, suruh buat esok. Siap cakap dah jam 4.30petang, masa untuk bersantai..muahahahaha :D

Entah apa yang dijanjikan-Nya untuk aku esok, tidak sabar aku dibuatnya.. :)

p/s: Nyesal pakai heels (2 inci je pun) tapi untuk aku yang jarang pakai heels memang la azab okey. Esok pakai sandal je..muahahahaha :p

6 comments:

jeffry azizi jaafar said...

haha..pasni aku nak keja situ..hg kasi gaji aku 11 ribu gak..ok x?haha..

Misz Lyia'z said...

huhu...
akak dtg2 je dah wat kje...
b'2 laa kongsi kje ngn ain hamali..
bz smpai x sempat nk bramah tamah ngn staf yg lain.. just senyum2 je yg smpat...
akak pun td pkai heels 2inci je, pnya laa lenguh..
sok bajet nk pkai kasut flat je.. huhu... (^_^)

mizz feeqa said...

oo..dh li beb..heheh..diorng xkn bg keje sgt..nti akn rse ngtuk gler...heheh..gud luck!!

C-Ha Nasiha said...

aku kat sini pkai selipar je beb..
sbb ofis aku ni kena bukak kasut..
wahahaha..

aku bosan dtg tiap2 ari xde keje..
lg2 xde pc..terpaksa pnjam pc staff..
ahaha..
tiap2 ari aku berkira nk pg keje sbb xde keje..
huhu~

Lily.Lulu said...

syada dah start practical ye
bagus bagus

gud luck dik !!!
amik pengalaman
nanti betul2 kerja senang
:)

syada said...

jep: oh tentu saja jep, nanti aku hantar offer letter kat ko,k? hohoho :p

sis lia: yeke? alahai sian lak dgr. nwy akak & ain LI kt ner? ala, kt sini xleh pki sandal/selipar, kne formal..kata gov kan..huhu :(

feeqa: tu pasal aku RAYU di berikan kerja, kalau x mmg bertaik mata la aku..muahahaha :D

cha: bosan kan xde PC..? nak plak tuk bloggers cam kite nih..hehehe :p

sis lily: a'ah..macey sis..pasni leh keje 1 opis dgn sis plak..hoho :p