Jun 27, 2008

my "sugar" daddy


Yup! Went to the chemotheraphy section today (khamis) & yesterday because ayah had cancer and had to undergo a session, thank God just 1 session because his at level 1. Kami berempat je. So glad abang dapat cuti. Well,dia susah nk dapat cuti. Selama nih hanya mak & ayah je yg ke PPUM, adelah skali aku sempat teman mase ayah wat CT scan awal bln 6 arituh sebab "cuti sem" =p

For yg tak tau, wat kimo nih takdelah cm dalam citer HOUSE tuh, de masuk dalam mesin yg gedabak bagai. Well,benda nih lebih kurang cm hemolisis yg tuk orang sakit diabitis tuh,masuk air ubat kt tangan then de le mesin & 1 tiang kat tepi pesakit sebab nk gantung air ubat tuh.

Semalam (rabu) gie cek darah,jumpe doc & sebagainyelah (prosedur biase untuk kimo keesokkan harinya) so hari nih br wt kimo. Kul 8 pg dh sampai PPUM, tp org punyelah ramai, mostly chinese ladies. Mostly muka semalam. Sambil tunggu giliran tuh,abang sungguh bijak pandai bawak "bekal" komik Shin Chan, bace sambil gelak sorang2,kami lak gelakkan dia..hahahaha. Mase dok kt ruang menunggu tuh, the line up was abang, myself, ayah & mak. Aku agak2 mengatuks gak lah sebab semalam g layan KUNGFU PANDA smpi kul 3 pg,hehe..so i laid my head at dad's left shoulder, i could hear his heart beat. It was going fast, tak seiring dgn nafas aku. His nervous, but he didnt show it. FYI,ayah & abang have 1 most comman similarities, TAKUT UBAT/JARUM SUNTIKAN or anything that had to do with medical terms..hehe =p

Melihatkan situasi "debaran" ayah membuatkan aku seday so i tried to make some jokes, juz to ease him a little but i guess berat mata memandang berat lg bahu memikul,aite? Kul 9.25 dia masuk bilik harian kimoterapi tuh. Aku & mak bangun nk tengok menerusi tingkap kt kaunter (family members had to wait outside). Im still ok,still hanging there sebab tao ayah sangat kuat semangat, cuma takut jarum je. And i smiled when he closed his eyes bile nurse nk inject..hehe =)

Then kmi duduk balik,abang pejam mata tapi aku tao dia tak tido =p. Then mak memulakan sesi luahan hati dia. Yelah, aku tak balik hampir 3minggu,mak takde tempat nk ngadu =(. Mak citer sal ayah risau dia dh kurus padahal selera makan dia mcm biase (ayah klu demam pn mkn cm biase,org xkn pasan dia sakit/demam),citer yg dia hampir nk dtg melaka lawat aku sbb dh lame tak balik (sy ade intersesi), citer macam2lah lg..sebak tibe2 datang,seday Tuhan je yg tao.

Suddenly de sorang makcik (abt my mum's age) dok kt sebelah aku. Nak jadi cerite, mak sembang dgn acik nih,she's got breast cancer, tp hari ni xdtg for kimo tp nk jumpe doc sbb kaki dia bengkak pas wt radioterapi. Sembang2 & acik nih sajes mak g wt cek-up gk sb dia pn xbajet dia de cancer,mulanyer sbb acik nih rse sakit belakang je & dia wt bodo for 3years br g cek,dh tentulah dh smpi thp kritikal. Mak lak ckp dia pn sakit belakang & belikat kiri gk,same cm acik tuh. Aku dh cuak.

Then acik nih share pengalaman kimo dia, the pain, the tears..suddenly lg skali aku sebak! aku bangun jenguk ayah kt kaunter. lagi bertambah sebak sbb ayah dpt kerusi yg tak ergonomic (chair yg belakang tuh sampai paras bahu je sbb chair yg sampai paras kepala dh penuh) & nmpk ayah tergelak tgk citer dlm tv tp gelak tuh cm "tak ikhlas",cm dibuat2 sambil menahan sakit mungkin..mase nih aku mmg dh tak tahan dh,nasib sempat lari masuk toilet kt tepi tuh..sedey yg menyayat hati,sedey yg bise wt airmata mengalir cmtuh je,tak payah nk amik feels bagai. Even mase taip entry nih pn aku dh banjir,mengenangkan scene kt hospital pg tadi..not a word can even decsibe my feelings rite now..

dalam 11 lebih dh selesai,kami g makan piza kt mid & beli sket barang2 kt carrefour.ptg dlm kul 2 sampai rumah,masing2 dh keletihan.aku tidur tak ingat dunia punyer,baring je trus "hilang". Sedar bile ayah kejut suh g kedai beli asam jawa nk wt masak. then aku leh tnye "ayah nk masak ke?ayah kn sakit?mak g keje ke?". Aku igt dh ari jumat dh rupe2nyer br kul 6ptg..hehe. kene gelak kaw2 punyer dgn mak & ayah =p


nih pic mse hari rabu,mase nih br pas cek darah,result kuar 2jam kemudian & kebetulan de ank kwn ayh br pas operate brain cancer,so g jenguk bdk tuh..aku & mak je yg masuk was sembang2, ayah & abang tgu kt luar. bile kami keluar wad, tgk "kembar" tgh sedap landing..tomey je..paling tak bley blah,posing same tuh..hehe =D

8 comments:

C-Ha Nasiha said...

like father like son..
ehehe..
:D

BasH said...

walauweii, sweet gila pic ur dad n ur bro tu...hikhik..

Lily.Lulu. said...

akak doakan ayah syada cepat sembuh ....

diya said...

hehe. comel je gambar ayah n abg syada tido. posing sama aje kannn. huhu, penat agaknya tu.

hopefully, ayah syada cepat sembuh :)

menteil said...

hehe... centek ler gaya tu..
myb dah rancang awal kot sblm tido.. hehe..

titian blog serumpun said...

wahai putri milo-ais-...salam ..salam..hangat Dariku yang sekian lama tinggalkanmu

fARHaNALiCiOus said...

aha..sempOi + chumel aje gambar tu..
ehe~

arin F said...

dayat ke tuh? hehehe