Jan 12, 2008

Anak Halal & Kala Malam Bulan Mengambang

Khamis, 3hb artiuh syada berpeluang menonton [anak halal] selepas beberapa kali plan dengan member cancel. Nasib housemate 1 kepala, dorang pun memang teringin nak tengok tapi tak berkesempatan. So pas class ari kamis tuh *nasib 1 je class pagi,pe lagi..ronggeng lah beb..huhu =p kami (ayu, baya & myself) terus ke Mahkota Parade (MP). Kami beli tiket 2.15 tapi sebab kami salah tengok, ingatkan tiket 2.30 so kami terlewat sket. Masuk je dah sampai part Rosyam Nor bagi baby kt Bunda.
Nak review deeply memang bukan bidang syada lah. Lagipun syada datang just nak enjoy the filem/story and yup! syada memang terhibur. Sangat terhibur. Terutama dengan lakonan Bront Palare. Sehingga "menghasut" kami bertiga untuk menonton lakonan beliau dalam KMBM plak pada 10hb *nasib melaka cuti..korang cuti x?huhu =p
Yang mendorong syada nak tengok [anak halal] mungkin sebab review yg syada baca kt internet, mostly from blogs sebab syada bukannye movie-goers. Syada lebih suka muzik. Sebenarnya suka juga tengok wayang, tapi takde orang nak teman tangok, takkan nak gie tengok wayang sorang2 plak kan? Nasib classmate merangkap housemate syada memang kaki wayang. Ktorg memang layan sumer wayang. Yelah, de sorang kawan syada tuh memang tak layan filem melayu, yang dia suka aksi cam LOTR & pirates & filem omputih yg lain. Pilihan hati masing2, takkan nak marah lak kan?huhu =)
Syada suka aksi/stunt berlawan/bergaduh dalam [anak halal], nampak real. Lagipun syada bukan peminat filem aksi, so bila dah ade aksi sikit pun, syada dah kire ok walau mungkin pada peminat filem aksi yang lain, dorang akan nampak cacat celanya aksi/stunt itu.
Cuma syada agak bosan bila Zul Huzaimy asyik diberikan watak jahat. Dalam rempit jahat. Dalam impak maksima pun jahat. Terlalu klise/streotaip lak. Tak nampak versetile. Farid kamil lari sikit lah dr awal2 kemunculan dia bersama prof razak tapi tak banyak beza dengan rempit, semangat setiakawan dia sangat bagus. Maya karin pun bagus, lari dari kebiasaan & berkesan. Err, fasha biase je kot. Ady putra boley tahan. Cuma terasa yang dia kelihatan agak tua kalau nak 'berkawan' dengan geng farid kamil. Tapi cam yag syada cakap, paling bekesan ialah lakonan Bront Palare. Nampak sangat real, seperti itulah kehidupan dia. Remy ishak juga bagus untuk seorang pendatang baru. Suka gandingan Bront & Remy, memang nampak cam best fren. Raja farah boley improve lagi kot. Sangat tak suka part bila mana dia menangis. Mimik muka yg sangat tak real.
Tapi secara keseluruhannya syada puas hati. Takdelah rase menyesal. Ingat nak tengok for second time, tapi mase tuh dah hujung2 tayangan pun. Takpelah, nti beli dvd. Haruslah dijadikan koleksi sebab ade Bront =)
-------------------------------------------------------------------
Khamis,10hb arituh lak gie tengok KMBM. Kali nih tambah lagi 2org junior ayu & baya. Actually ktorg sumer skali 10 orang tapi 5 org tengok KMBM & 5 lagi tengok Alien vs Predetor. Kami bertiga memang dah plan nak tengok KMBM, tibe2 tambah lagi 7 org nak gie MP, hang out ramai2. Tapi citarasa tak sama kan, nak buat macam mane. So terpaksa split. Kami beli tiket kul 2.30 & kali nih kami masuk cepat. Tak nak lewat lagi, nanti termissed plak part penting.
Secara keseluruhannya memang kelakar & terhibur jugaklah. Cuma sangat frust sebab Bront jarang keluar. Telalu fokus kt Rosyam. Farid kamil pun tenggelam timbul. Jalan cerita mungkin agak boring sedikit/lambat/slow tapi syada maafkan sebab kata citer lama (hitam putih)..huhu =p
Tapi memang tak sangka Farid & Umie tuh jahat rupanya. Masa dorang sengih2 tengok Rosyam pegang keris kt workshp tuh terdetik gak hati yg dorang nih mesti de kaitan dengan keris tuh tapi lama2 langsung lupa.
Kalau [anak halal] syada suka Bront, tapi KMBM nih syada suka watak Fuad,boley?huhu.. Paling tak bley blah part Fuad jatuh pokok coz nak lari dari Rosyam & jawapan Fuad untuk soalan Rosyam, "saya kuat sebab..sebab..sebab saya minum power!" hahahah =D. Then mase Rosyam & Kuswadinata masuk kat umah/banglo buruk tuh, tibe2 Rosyam cakap, "kau hidup lagi Fuad?" kat tepi dinding, baru terperasan Fuad ade menyamar kat situ..hehehe =D
Paling best bile citer nih secara tak langsung develop/create 1 trademark plak kat syada & kawan2. Aksi Rosyam bile dia terkejut, meletakkan tangan menutupi mulut & mengeluarkan bunyi "hah?", sangat kelakar. Memang macam filem dulu2..hehehe. Suka juga part bila mana Rosyam bermonolog. Apa yang dia cakap/monolog tuh, memang seperti yg terdetik kat hati syada sendiri semasa menonton, "ai, dia baring pulak dah..".
Tapi de 1 lah kelemahan yg syada nampak. Kadang2 slang bahasa Rosyam tak macam orang dulu2, terdengar jugak slang zaman sekarang. Yang betol2 cakap bahasa macam orang dulu ialah Farid kamil & pompuan cina tuh. Yang lain2 biase2 jerk. Apapun syada enjoy. Sekarang tengah tgu filem [cuci] plak coz mase KMBM nk start, dorang preview/tunjuk trailer filem tuh. Macam best jerk. Best kot. Juz wait & see..=)

3 comments:

pu3nemo said...

cite anak halal tu mmg aku da tgk,farid kamil nsem doww.. suka kat mata dia..

cite yg satu lg tu,sure ker best?aku teringin nk tgk ni..

Sunday, 13 January, 2008

syada said...

erm..
KMBM tuh susah sket lah aku nak jamin cop sirim..
tp klo ko ske gelak & jz to have fun..
oklah..
tp aku nk igtkn yg jln citer agak slow sket..
klo ko penah tgk [man laksa] & [zombie kampung pisang] myb ko phm..
lgpn,kate citer hitam putih kan..
tapi klo ko ske citer yg out of the box..
ok la..
citarasa masing2 berbeda kan..
klo aku suka..
ko mungkin tak suka..=)

Ziana said...

jom movie?
busan aa
:)